واقعیت اجتماعی در برابر  قطب فرهنگی

نتایج انتخابات پارلمانی ۳۱ مارس گواه آن بود که باید در رابطه سیاست و جامعه تجدید نظر کنیم. اول از همه، این نتایج به خودی خود نشان داد که دورانی که در آن رای دهندگان مواضع خود را بر اساس نهاد سیاسی تعیین می کردند، رو به پایان است.

نتایج انتخابات پارلمانی ۳۱ مارس گواه آن بود که باید در رابطه سیاست و جامعه تجدید نظر کنیم. اول از همه، این نتایج به خودی خود نشان داد که دورانی که در آن رای دهندگان مواضع خود را بر اساس نهاد سیاسی تعیین می کردند، رو به پایان است.

از زمان گذار به نظام حکومتی ریاست جمهوری، نهاد سیاسی تأثیری تقریباً یک طرفه بر موقعیت اجتماعی افراد، گروه ها و در نهایت آحاد مردم داشته است.

در آخرین انتخابات پارلمانی، این موقعیت تاثیر قابل توجهی در شکل دهی رفتار واجدان شرایط داشت. زیرا؛ وابستگی حزبی، تعهد ایدئولوژیک، کدهای فرهنگی جز عوامل تعیین کننده در رفتار انتخاباتی رای دهنده می باشد. نتایج انتخابات ۳۱ مارس از این لحاظ حائز اهمیت ویژه است که ثابت کرد این ساختار در حال فروپاشی است.

در حقیقت، واقعیت اجتماعی و دو قطبی شدن فرهنگی در انتخابات محلی ۳۱ مارس به منصه ظهور رسید.

حتی؛ منجر به نادیده گرفتن عواملی مانند علقه فرهنگی و ایدئولوژیک، رفتار رأی دهندگی هویت سیاسی، مشکلات اجتماعی و دوقطبی شدن سیاسی شد.

رأی دهندگانی که عمدتاً به وفاداری خود به حزب متبوعشان و هماهنگی سیاسی فرهنگی و ایدئولوژیکی که در آن عضویت دارند، شناخته می شوند نتوانستند نسبت به واقعیت اجتماعی جامعه ای که در آن زندگی می کنند؛ بی تفاوت بمانند.

اگرچه ساختار نهادهایی چون اقتصاد، بهداشت، قانون و آموزش، تحت الشعاع دوقطبی‌سازی سیاسی و ایدئولوژیک قرار گرفته‌اند، اما این بار بر رفتار رأی‌دهندگی و بالطبع نتایج انتخابات ۳۱ مارس تأثیر گذاشته اند.

رای دهندگان در این انتخابات نشان دادند که حاضر نیستند بر فقر، بی کفایتی، بیکاری، نخوت سیاسی و استکبار به خاطر پیروزی نظام سیاسی در اردوگاه های فرهنگی و ایدئولوژیکی خود چشم پوشی کنند.

برای اولین بار پس از مدت ها، مسائل اقتصادی به وضوح نشان داد که رفتار رای دهندگی عامل اصلی تعیین کننده انتخابات است. کاهش سطح رفاه زندگی افراد جامعه به دلیل افزایش نرخ تورم، به مرحله غیرقابل تحمل رسیده است. این پسرفت، رفتار رأی دهندگان را به سمت و سوی دیگری سوق داد، به نحوی که رأی دهندگان نتوانستند به خاطر عقاید سیاسی خود آن را نادیده بگیرند و پا روی آنها بگذارند.

وقتی کاهش سطح رفاه زندگی شاغلان با فقر بازنشستگان همراه می شود، این وضعیت اقتصادی است که عامل تعیین کننده نتایج انتخابات می شود.

اما در این میان علی رغم تمامی موارد مذکور، نباید رفتار رأی دهندگان در موضع گیری بر اساس نهاد سیاسی را نادیده گرفت.

فاکتور اکرم امام اوغلو

یکی دیگر از عوامل مهم تأثیرگذار بر نتایج انتخابات، تغییرات حاصله در حزب جمهوری خواه خلق به رهبری اکرم امام اوغلو است.

کاملا روشن است که امام اوغلو موفق شد حزب جمهوری خواه خلق را به جایگاه "حزبی که می خواهد در قدرت باشد" تبدیل کند و توجه رای دهندگان را به عنوان رهبر پیروز در انتخابات به خود جلب کند.

به وضوح دیدیدم که امام اوغلو نه تنها در نتایج انتخابات استانبول بلکه در نتایج انتخابات سراسر ترکیه نیز نقش و تأثیر بسیار مهمی دارد.

البته تحولاتی مانند تغییر رئیس حزب در کنگره، انتخاب اوزگور اوزل به عنوان رئیس جدید و جوان‌سازی نامزدهای شهرداری در جهت‌گیری رفتار رای‌دهندگان به حزب جمهوری خواه خلق موثر بود.

با این حال، واضح و مبرهن است که همه این تغییرات تحت رهبری امام اوغلو اتفاق افتاده است. بی انصافی است که نگوییم یکی از دلایل اصلی ارتقای حزب جمهوری خواه خلق به حزب اول در انتخابات پس از سال ها عامل اکرم امام اوغلو است.

با توجه به نتایج انتخابات، اگرچه گفته می شود موفق ترین شهردار منصور یاواش است، اما نمی توان پیش بینی کرد که اکرام امام اوغلو در تعیین سیاست های جمهوری خواه خلق و نامزدی ریاست جمهوری این حزب در دوره آتی بی رقیب باشد.

بنابراین، یکی از مهم ترین نتایج انتخابات ۳۱ مارس این است که اکرم امام اوغلو به بازیگر اصلی برای هدایت دست کم یک دوره از سیاست ترکیه، تبدیل شد.

حزب عدالت و توسعه پس از نتایج انتخابات ۳۱ مارس، پیشنهاداتی مبنی بر اینکه تغییراتی در استان، ناحیه و همه سازمان‌ها مطرح کرد. اما علی رغم گذشت ۸ ماه از انتخابات، سیستم قدیمی به روال سابق ادامه دارد.

اینک سوال این است که حزب عدالت و توسعه با توجه به رفتار رای دهندگان در انتخابات اخیر که کل توازن سیاسی را بر هم زده است، دیگر منتظر چه واکنش و عکس العملی از سوی آنها است تا دلیل نارضایتی شان را درک کند.

ملاحظات کارشناسی :

  1. اکرم امام اوغلو سیاستمدار پوپولیست وغربگرای سال های اخیر ترکیه وشهردارکلان شهر استانبول که از او بعنوان زلنسکی ترکیه یاد می شود توانسته است رویکرد جدیدی را در حزب جمهوری خواه خلق ترکیه بوجود آورده ونظر جوانان ترکیه را به خود جلب نماید .
  2. درحال حاضر مهمترین رقیب رجب طیب اردوغان در ترکیه، اکرم امام اوغلو شهردار کلان شهر استانبول می باشد که دولت تلاش می کند به هرنحوی شده است وی را متهم به همدستی با کردها کرده واز صحنه رقابت با اردوغان دور نگه دارد .
  3. بنظر می رسد اگر شرایط اقتصادی ترکیه برهمین منوال ، یعنی تورم شدید ، عدم امنیت سرمایه گزاری، نرخ بالای بهره بانکی ونارضایتی اقشارمختلف مردم طی شود باید منتظر پسا اردوغانیسم در ترکیه باشیم. .

تولین ترک اوغلو

لینک خبر:

https://www.internethaber.com/kulturel-kutuplasmaya-karsi-toplumsal-gerceklik-۲۳۸۲۰۱۱y.htm?utm_source=gazeteoku&utm_medium=referral

کد خبر 21919

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =